Brittisk punk

sex pistols skivomslagSex Pistols var det första bandet som innefattade i stort sett allt som har kommit att förknippas med punk: spottloskorna, säkerhetsnålarna, obsceniteterna och musik utan tyglar.
Sex Pistols biografi

the clash skivomslagThe Clash var det begåvade punkbandet med politisk medvetenhet som utgick från arbetarklassens villkor och de många demonstrationer som hölls på Londons gator - kanaliserat i en rasande musik.
The Clash biografi

the damned skivomslagThe Damned spelade in den första punksingeln i England, "New Rose" i början av 1977. De var också det första brittiska punkbandet som tog sig "over there" och turnerade.
The Damned biografi

buzzcocks skivomslagBuzzcocks kom från Bolton och blev framför allt uppmärksammade för sina briljanta punksinglar. I högsta tänkbara tempo med underbara harmonier gjordes charmiga punklåtar.
Buzzcocks biografi

the jam skivomslagThe Jam blandade in 60-tal i sina punklåtar som andades arbetarklass och personligt uppror. Med låtskrivaren Paul Weller som kreatör spelades flera skivor in med växlande stil och uttryck.
The Jam biografi

sham 69 skivomslagSham 69 spelade energisk punkmusik och förde in bakgrundskörer i form av hejarklacksramsor. Brittisk punk som blev en viktig förebild för subgenrer som oi! och streetpunk.
Sham 69 biografi

stiff little fingers skivomslagStiff Little Fingers var ett av de tidiga brittiska banden och hade Jake Burns som sångare och låtskrivare. Antagligen bäst ihågkomna för deras två första album, inklusive Inflammable Material.
Stiff Little Fingers biografi

X-Ray Spex skivomslagX-Ray Spex framdrivet av Poly Styrenes speciella röst och en saxofon i ljudbilden bjöd X-Ray Spex på ett unikt ljud som befann sig någonstans mellan punk och new wave.
X-Ray Spex biografi

The Slits skivomslagThe Slits stod ut på den tidiga brittiska punkscenen bestående av tre unga kvinnor. De bör äras för att ha varit först med att införliva reggae i punken.
The Slits biografi

Brittisk punkhistoria - Spotify-lista
20 bästa brittiska punkalbumen
Fanzines
Punkens tumult och skandaler

Punken i England - kort historik

Anarki och kaos
Punken importerades förvisso från USA, men den form som den antog i England har förblivit sinnebilden för tidig punk hos många. Antagligen hade det politiska läget - en högerregering styrde och mnissnöjet var stort bland delar av den fattiga delen av befolkningen - stor betydelse för att den nya musikstilen fick ett sådant stort genomslag. Sex Pistols skulle gå i bräschen med låtar och uppträdande som blev fördömt av media och satte skräck i en del av invånarna. Legendarisk är Anarchy Tour där framför allt Sex Pistols framfart gjorde att de förbjöds spela på vissa ställen och då dem fick spela hölls demonstrationer utanför konsertlokalen. Andra viktiga band under de första åren är The Damned som släppte den ”första punksingeln”: ”New Rose” och The Clash som för många är världens bästa garageband.

New Wave
Vid sidan om punken föddes en musikstil som gavs namnet New Wave. Termen är omdiskuterad både gällande ursprung och vad den exakt betecknar. Band som kom att förknippas med denna spelade punkinfluerad musik och ofta omnämnda under denna beteckning är The Jam, The Vibrators och Elvis Costello.

Post-punk
Punken övergick relativt snart i vad som blev kallat ”Post-punk”. Efter att Sex Pistols upplösts och Sid Vicious dött bildade John Lydon Public Image Ltd. Kännetecken hos denna musik var en mer experimenterande sida än hos punken som gått rakt på. Andra band som brukar räknas till denna stil och era är Siouxie and the Banshees ledda av Siouxie Sioux och Joy Division frontade av Ian Curtis.