Masshysteri

Masshysteri skivomslagMasshysteri är ett band från Umeå som hann ge ut två album och två EP-skivor innan dem splittrades någon gång i slutet av 2010.

Masshysteri är ett punkband med pop- och indieinfluenser som verkade ha lyssnat mycket på band och artister som Ebba Grön, Bob hund, Olle Ljungström, Sahara Hotnights och Liket Lever. I mitten av referenser som kan skönjas i deras låtar hittar dem en egen stil och ibland blev resultatet briljant musik.

Masshysteri hade en intressant line-up med två kvinnliga och två manliga musiker i Robert Hurula (sång och gitarr), Sara Almgren (bas och sång), Kajsa Bergsten (gitarr) och Erik Viklund (trummor).

Det första albumet Vår del av stan gavs ut i november 2008. Knappt två år senare kom en uppföljare i form av Masshysteri. Även om debuten var bra kunde en utveckling märkas på andra albumet och beklagligt nog splittrades bandet kort därefter.

Precis som hos Ebba Grön sparkade texterna uppåt och stundom på myndighetsutövare: ”Dom kan inte höra musiken / Snuten kan inte höra musiken”. En mörk desillusionering var också påtaglig:

Har slutat jaga drömmar för längesen
Samma jävla drömmar som ni jagar än
Spela roll om man ser ljuset ifrån stan
Hemma hos mig finns demonerna kvar

Musiken från Masshysteri kan fortfarande beställas från Ny Våg (nyvag.com) som LP/CD eller så kan du lyssna på Spotify.

Diskografi

Vår del av stan - 2008
Masshysteri - 2010